Cherry rajčata Angelle balení 0,5 kg
Detailní popis produktu
Čerstvá rajčata obsahují velké množství vody (téměř 94% hmotnosti) a malé množství tuků (0,3%), proteinů (0,8%) a sacharidů (3,5%), které se skládají zejména z glukózy a fruktózy. Jeho výživná hodnota (21kcal/100g) je jedna z nejnižších mezi rostlinnými potravinami, je tedy nízkokalorickou pochoutkou.
Rajče obsahuje 19mg na 100g vitaminu C, což sice není tolik jako v pomeranči (53mg/100g), ale je to dost na to, aby bylo účinným prostředkem proti kurdějím. Sto gramů rajčete dodává tělu třetinu doporučené denní dávky tohoto vitaminu pro dospělou osobu. V rajčeti jsou zastoupeny vitaminy B1, B2, B6, niacin a kyselina listová, jakož i provitamin A, kterého je ale podstatně méně než v mrkvi nebo v mangu.
Z minerálů si největší pozornost zasluhuje draslík, dále železo, hořčík a fosfor. Železa rajčata obsahují třikrát více než mléko.
Nevýživné složky se sice nepovažují za živiny v tradičním slova smyslu, ale v těle plní důležitou úlohu. Rajčata obsahují malé množství (1%) rozpustné vlákniny v dužině a více v oblasti okolo jaderníku. Tato vláknina se podílí na snižování cholesterolu v krvi a má laxativní (projímavý) účinek. V průběhu dozrávání se jejich množství snižuje a zvyšuje se obsah cukru.
Rajčata, stejně jako citron, mají alkalizující účinek na krev, tkáně a moč, protože obsahují mnohem více minerálních solí než kyselin. Lykopen (karotenový pigment) – toto barvivo, které rajčatům dodává jejich typické zbarvení, patří do skupiny karotenoidů. Na rozdíl od betakarotenu se lykopen v organismu nepřeměňuje na vitamin A, a proto se věřilo, že nemá žádný fyziologický význam. Nedávno však byly objeveny důkazy o jeho důležitosti pro lidské zdraví.