Chléb Morávka/Nopálový

Novinka
1 hodnocení
65 Kč / ks
Skladem (3 ks)

Ručně vyráběný, kváskový chléb žitno-pšeničný. 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Morávka je tradiční, ručně vyráběný, kváskový chléb (žitno-pšeničný). Pečeme jej v klasických parních pecích, díky kterým jsou bochníky správně propečené a mají pořádnou kůrku.

Jeho výroba je charakteristická nepřímým vedením těsta. Tato metoda se v dnešní době již prakticky nevyužívá, a to díky její časové náročnosti a větším nárokům na optimální podmínky. To jsou, spolu se zkušenými pekaři, pilíře, na kterých stojí přorozené vyvádění těsta z žitného kvasu, tedy prokvašování žitné mouky s vodou 3 stupňovým vedením. Tato cesta výroby dává prostor všem enzymatickým procesům, ke kterým během kvašení a zrání těsta, za přítomnosti kyseliny mléčné, dochází.

Tyto mají na starost zejména:
  • rozklad škrobu na jednodušší a lépe stravitelné složky,
  • uvolnění minerálů,
  • delší trvanlivost,
  • větší obsah rozpustné vlákniny,
  • snížení glykemického indexu chleba.

To je hlavním rozdílem oproti běžnému konvenčnímu chlebu, na jehož výrobu (při dnes již běžném využití droždí a urychlovačů) stačí jen minimum času (i 10-ti násobně méně). Za tak krátkou dobu nemůže dojít k procesům, které vychází z principů a zákonitostí přírozeného kvašení.

Kvalita potřebuje svůj čas a u pekařského řemesla to platí bez vyjímek.